25 Eylül 2018 Salı

Ebeveynliğin neredeyse 5. yılında hala acemisi olduğum işler

Ne sanıyordun Kahve? Aslında ebeveynlikte sonunda öğrenebildiğim şeyler olduğu için sevinmem lazım. Çünkü biliyorsun sürekli güncelleme geliyor çocuk evrenine. Ay ve haftalar içinde değişimi geçtim, aynı ailedeki iki çocuğun gelişim süreci bile çok farklı olabiliyor. Kısacası bu anneliğin uzmanlaşma şansı yok blog. Uzmanlaştığn şey, bir ilacın kullanımı ya da ne bileyim işte hangi yemeği hızlı hazırlarım, oyun seçenekleri, iyi okul nedir sorunsalı vs.

Benim hala acemisi olduğum başlıklar. TadadaDAM!

1) Çiş Yaptıramamak

İstediğim kadar işi iyi kıvırayım. Tek başıma bir sürü badireler atlatayım çocukla, yine de bi çişe yollayamıyorum iyi mi? Yok anacım, hala ikna etmenin yolunu bulamadım. Her sabah 72 dakka 'hadi oğlum çiş, el yüz yıkama' çilesi. Bazen sonu ağlamayla bitiyor. Bazen ikna oluyor ve bu kısmı ilginç bak: uzun uzun şarıl sarıl işiyor. Yani o çiş var, orada duruyor, peki neden beni yalvartmak?

2) O Balığı Yedirememek

O balığı yemiyor arkadaş. Ne yapsam yemiyor. Yerdi bu çocuk. Daha 1 buçuk yaşındaydı. Bir gün yanlışlıkla minik minicik bir kılçığa denk geldi ve DAN! Yıllardır yemiyor anasıngo satango. Bu konuda ne yapsam, ne hileler kullansam, üst akıl seviyemde çareler düşünsem bile ıı-ııh. Olmadı yar. O gün bugündür ne zaman balık yiyen çocuk görsem bir yıldız kayar gökyüzünden, gözlerim dolar, akşamına mutlaka kederlenirim.

3) Parmak Konusu

Konuşuyoruz, harekete geçiyoruz. Ama maalesef henüz bıraktıramadım parmak emmesini. En azından sadece uykuda yapıyor. Uykuya geçişte, uyanıkken emmeyi bıraktı. Bu konuda bir uzmanlık sağlayamadım, hala acemiyim. Kaçırıyorum fırsatları, rehberlik edemedim. Birkaç kez güzel fırsat geldi elime, değerlendiremedim. 5 yaş doğum gününe kadar çözebilsek ne iyi olur.

4) Kriz Yönetememek

Bu konuda hala üst level olamadım, olacak gibi de durmuyorum, olanlar var görüyorum, gözümden kaçmıyor. Hasta olduğumda, tatile çıkarken, ne bileyim ekstra bir hareketlilik-olağandışılık varken, baya bi taklaya geliyoruz. Aş olmuyor evde aş. Açlık oyunları dönüyor evde. Sabahtan kalma simiti koparıp duruyor herkes, mutfağa gire çıka. Simitin sonuna doğru bi yarış başlıyor, kim koparacak diye. Dışardan mı söylesek, annemde yemek var mıdır seçenekleri de gözden geçiriliyor illa ki. Saçma usül makarnalar ya da beynir ehmek felan da aş niyetine yenilebiliyor. Olur öyle deme blog, ben kriz zamanlarında çocuğu yıkayamadığımı, artık yavrumun kafa kokusunu buram buram aldığımı bilirim ajgfaghagf.

5) Ağlama Nöbetleri

Kaç yıllık anneyim, hala çocuğun hangi klasmanda ağladığını çözemiyorum. Bazen aşırı yorgunluk ağlaması oluyor, o zaman derdi kucak oluyor, sarılınca sakinliyor. Hastaysa, uzatarak ağlıyor ve kesinlikle uyku istiyor. Uykusu varsa, mızırdanmalı tür dediğimiz ağlama ve alınma hali oluyor, o zaman da duşunu aldırıp uykuya geçiş yapmak lazım, saat erkense bile kitap okumak filan lazım. Bir bakıyorsun açlıktan ağlıyor ama aklına aç olduğunu söylemek gelmiyor, bu ihtimali göz önünde bulundurmak lazım. Bunun için aç mısın evladım sorusu yetmiyor, önüne aş koymak ve geri çekilip izlemek lazım. Durmaksızın yerse ve aniden neşelenirse, doğru hamle. Zamanında anlamazsan ve gecikirsen vay halime. Erken menapoz sebebi.

Daha düşünsem neler çıkar neler. Aklıma geldikçe eklerim.

11 yorum:

  1. Ebeveynliğin her dönemi ayrı bir bilinmezlik. Biran ben bunları geçtim çok şükür dediydim kiii daha sabah sivrisinek alerjisi nedeniyle evde ne yapacağımızı 10 yaşındaki kızımı nasıl ikna edeceğimizi şaşırdığımız aklıma geldi :))) Kolaylık diliyorum hepimize :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi be? nasıl bir alerji o? iyidir şimdi umarım.

      Sil
    2. Baya,sivri ısırdığında kabarırya o bölge ve kaşınır. Kızımı ısırdığında bildiğin arı ısırması gibi, koca bir şişlik ve ağrı, kaşıntı oluyor. Erken farkedersek jelini sürüyoruz büyümüyor. geç kalırsak yandık ki ne yandık :(
      İyi şükür, erken farketmişiz demek, akşam geldiğinde gözü kapanmamıştı,teşekkürler :)

      Sil
  2. Balık konusuna takılma,dönemsel oluyor,çok aç bir anında misal yazın tatilde denizden sonra sadece balık olan bir restoranda bir daha dene,kilciksiz olsun bu sefer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ters pabuçlar, ay ne bitmez dönemmiş. ya yeri geldi çikolatadan bile soğudu, dediğinde haklısın. balığa yeniden dönmüyor, olmuyor :( seneye yazın dediğini deniycem :D (canım çekti)

      Sil
  3. Balık olarak finger fish denediniz mi. Gerçi tazesi varken onu yemek saçma ama. Belki kendin de yapabilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dün sizi okuyunca, aldım bezelye+pilav+fish finger menüsü yaptım. Öte süper bir menü. O da hevesle attı ağzına, 2 çiğnedi ve aynen çıkardı.

      :(

      Önceden de denemiştim zaten ama bir umuttur yaşatan insanı işte.

      Sil
  4. suyla oynamaya bayılan oğluma el-yüz yıkatmak, diş fırçalatmak tam bir kabus. ama aç musluğu amaçsızca önünde oyna desem barajları kurutur. hele o çiş ve kaka var ya ,tuvalet eğitiminden sonra gramıylan altın oldu bey efendiye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gramla altın :D ne bileyim ya. tuvalet eğitiminde hiç zorlanmadan geçiş yaptı ama dediğin gibi yine de kendiliğinden bi çiş yapmaya üşeniyo. illa çok sıkışacak.

      bizimki de su manyağı. uzun uzun oynuyor hala, motorlarını filan yıkıyor.

      Sil
  5. Aynı kulvarlarda yüzdüğümüz için, bendeki "kondisyon arttırıcılar"ı yazayım belki fikir verir:
    1. İnatlaşmaya dönen herşeyde olduğu gibi, bıraktım inadı.. Birkaç güne kendi ritüellerini kurdu (şaşırdım).
    2. Fish fingers ya da hamsi kuşu bilir misin?
    3. Arkadaşın çocuğu 10 sene emdi, gayet normal bir insan oldu, parmağı da incelmedi (öyle şehir efsaneleri varmış)
    4. Aş konusunda sen çok doğal bi annesin ama ben dondurucuya atılmış yemek ve mikrodalga ilişkisini aşşşşşırı seviyorum
    5. Bunu ben de aşamadım, tek yaptığım "kendimi uzaklaştırıp rahatlamak, sonra geri dönüp çocuğu rahatlatmak"..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- kesinlikle deniycem, hiçbir şey hatırlatmıycam, bakalım nasıl olacak (bugün okula çişini yapmadan gitti örneğin, bilmiyorum artık)

      2- dün aldım, ağzından çıkardı.


      3- 10 sene dedin ya, bak yine serebilirim :D hemen sermeye meyilliyim. korkum diş yapısı bozulur mu :/


      4- buzluğa yemek atmaya başlasam süper olacak- bunu yapabilirim

      5- parkın ortasında yapıyor bazen, orada uzaklaşamıyorum işte :/

      Sil

Benim içim geçmiş diyenlere: Wanderlust!

Benim içim geçmiş, kurumuşum diyen bir kadın karakterin, evliliğinde nasıl cinsellikten soğuduğunu, öbüşmeye mesafe koyduğunu, her ne zaman ...