7 Mayıs 2020 Perşembe

'Çocuklar dünyayı yönetsin' önerisi


Dünyayı çocuklar yönetmeli diyen var. Ahajkgad.. Aklına son anda işe yarar bir fikir gelmiş gibi:

Aslında var ya bu dünyayı çocuklar yönetmeli.. ah o çocuklar, masumiyet.
Dünya barışı olurdu.
Çevre kirliliği diye bir şey olmazdı.
Açlık olmazdı, herkes gönlünce mutlu olurdu.

N.h öyle olurdu. Bencillik, rekabet, birinci olma hırsı, glukoz şurubu bağımlılığı, aynı çizgi filmi tekrar tekrar izleme sapkınlığı, çöplerini öylece ortada bırakma, kural tanımama gibi birçok sebepten ötürü dünya bok içinde kalırdı.


Bu, benim gibi düz anlayan biri için fazla zor. Çocuklar diyorsun. 6 yaşında bir çocuğum var. Geçenlerde babasıyla şöyle bir diyaloğuna şahit oldum. Babası sabunluğa, sabun doldururken (böyle bir ev işi var gerçekten) onu izleyen ev çocuğu:

'Baba, üzerinde zey tiin yağğ lııı yazdığını okudum'
'Aferin oğlum, evet zeytinyağlı sabunmuş bu'
'Yani içinde zeytinyağı mı var?'
'Zeytinyağlı sabun'
'Yani zeytinyağı'

6 yaşında sonuçta. Çocuk neyse o. Çocuklar her an yetişkinlere gizli şifreler verebilen, dünyayı gerçekçi şekilde algılayan fark edilmemiş filozoflarmış gibi inanmak isteyen varsa, malzemesi bol bir sanrı. Ama benim dünyayı çocukların yönettiği bir ütopyayı hayal etmeyi hiç içim almaz, hatta bırak dünyayı- kahvaltıyı bile yönetmesini istemem.

Çocuklar dünyayı yönetseydi çevreyi koruma, sevgiyi ön plana çıkarma, adalet ve barışın elden ele yayılması gibi gelişmeler yaşanmayacaktı, bu bilinsin. Şunlar daha makul tahminler:

Memeden ayırma süresi 5 yıla yükseltilecek.
Anneler ve babalar baş başa değil, ortalarına çocuğu alıp yatacaklar.
Çocuklar kakasını her gün yapmak zorunda değildir. 
Şişman birini görünce, onun şişman olduğunu söylemek ayıp değildir.
Kilodumu ayda bir değiştirebilirim.
İstediğim saatte uyuyabilirim.

Sonra da ertesi gün Rusya ile görüşme yapsın diye uyandır o çocuğu uyandırabilirsen. Bir de hangi çocuğun hangi ülkeyi yöneteceği sorunu var. Kimse Palau, Metonya ya da ne bileyim Gürcistan'ın filan başına geçmek istemez ki. Hemen hepsi Disneyland- Legoland sebebiyle Amariga ya da yemekleri (pizza) hasebiyle de İtalya'da yığılma yaşar. Müzakere günlerinde gerekli disiplini sağlayamayacakları için anlaşmazlık içeren konularda uzlaşamayacaklar ve kaos çıkacaktır (bu noktada öğle uykusundan hemen sonra, atıştırmalık saatinde müzakere programlamak mantıklı olabilir) Ülkemizdeki görev dağılımını düşünelim.. Ankara'da görev yapan bir çocuğa orada neden deniz, plaj, kum olmadığını açıklayamazsın- yaygara çıkarır, sümüklerini üzerine bulaştıra bulaştıra ağlar. İzmir'i düşününce de Çiğli diye tutturan olmayacaktır, yine kalpler fuara yakınlığı ve eğlencesiyle bilinen Alsancak diye atacaktır. Zor yani.

Ha illa 'olacak o kadar' solculuğuna bağlayacaksak, bak şunları söyleyelim, folklorik olsun.

Rüşvet, yalakalık, politiklik, riyakarlık, iki yüzlülük olmazdı. Bizimkinin mesela en azından okuma alışkanlığı var, matematik hesabı yapabiliyor- (oo inceden Berat Albayrak eleştirisi?) Ama aklı işlevsel olarak kullanamayan masum zeka hiçbirimizin işine yaramaz, artık salalım bu çocuklar dünyayı yönetsin düşüncesini, hadi he?

Olası senaryoya devam edelim:

Mesela Hot Wheels Bakanlığı mutlaka olurdu.
Salıncak Sırasına Girenler Kurulu
Dondurma İdaresi Başkanlığı
Makarnama Dokunma Yasası
Uluslarası Karlar Ülkesi Müzesi.

Yani sanıldığı gibi savaş uçaklarının olmadığı bir dünyayı unutun. Belki savaş teknolojisine bütçe ayırmak aklına gelmezdi hiçbirinin ta ki ülkesine ilk savaş uçağı gönderilene kadar. Sıraa ben deee, ben deee, ben de yollucaaaam! tepkisi kaçınılmaz. 

Çocuklar dünyayı yönetsin, her şey ne güzel olurdu diyenlerin Adolf Hitler'i bile özleyeceklerinden eminim. Söyleyeceklerim bu kadar.






11 yorum:

  1. bütün yazı acayip olmuş ama şu matematik espirisi ile gönderme yapmana baaaayıııllldııımmm ! :D


    YanıtlaSil
  2. 5 Haziran'da tam 7 yaşında olacak bir kızım var. Dünyayı o ve onun gibiler yönetse vay halimize :)))) Dediklerin olur gerçekten. Hele anne baba arasına yatma mevzu kaçınılmaz :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. arsızlık, narsistlik diz boyu. kim masum diyor bunlara :D

      Sil
  3. Bu düşünceyle ilk karşı karşıya geldiğimde "siz delirdiniz herhalde çocuklar hepimizi katleder" demiştim. Ne saçmalıyorsun Cha bak ne kadar masum ve temizler demişti arkadaşım ama o işin öyle olmadığını görmek için 2-3 gün bir grup çocukla yanyana kalması yeterli. O saf masum çocukların kafasında kaşısındaki canlıya zarar verebildiğinin algısı oturmadıysa hele kuzey kore başkanı gibi ortalarda gezer hepsi. Sırf kendisine bağırıp büyük tepki göstermediğim için kalemle kolumu dürten kuzenim var benim ya. Hoş en son onun yaptığının aynısını ben de ona yapınca aslında can yakıcı ve sinir bozucu bir işlem olduğunu anladı kesti yapmayı ama farklı versiyonlarını yapmaya devam ediyor hala. Bir de o işlem bende ve onda can yakıyor bunu fark etti ama kardeşi henüz doğru tepkiyi verecek kadar büyük olmadığı için ona yapmaya devam ediyor. Çünkü acısa söyler kafası var 1 yaşında değil kardeşi ama sadece ağlıyor çocuk ablası yanına gelince. Bak yine sinirlerim bozuldu çocukların yönettiği dünya konusu yüzünden. Hayvanların dili olsaydı da onlar yönetseydi en azından ya o daha iyi olabilirdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa :D

      kendi kötücül çocukluk davranışlarımı hatırlıyorum ben de. korkunç x O

      hayvanlar fikri ilginç gerçekten, en azından kendi içlerinde yavru hayvan ve yetişkin hayvan arasında bu kadar bıçkın fark olmadığı kesin.

      Sil
  4. Bu şey deil mi yhaa, “lord of the flies” ? Skdkdkkd

    Rüşvet, yalakalık, politiklik, riyakarlık olmaz olur mu? Var benim çocuklarda o özelliklerden aksksjs
    Hem de seviye yerlerde. Gerçek sistemde bu istidatlar milyon dolarlık ihale cukkalamak gibi geçerli sebepler için kullanılıyorken; çocuk milletinde kardeşinin jelibonuna çökmek, anasına 1 bardak su getirtmek, resim ödevinden kaytarmak falan gibi sikko amaçlar uğruna bozuk para gibi harcanıyor. Af yok!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düşününce yalakalık var, daha yakından bakınca rüşvetçilik olduğunu da tespitleyebiliyorum :D doğru dedin.

      işte tam bu noktada bir solcu sesi geliyor, duyuyo musun?

      'canlarım ya ne masumlar, hayatla tüm kavgaları jelibon, masumiyethh işte'

      Masumiyet değil amcacım, nöron yetmezliği. Yaş gereği yani.

      Not: lord of flies ne ola ki gız, hemen çökeyim.



      Sil
  5. İşte gerçekçi bir yaklaşım. İflah olmaz romantiklerin "Dünyayı çocuklar yönetsin" zırvaları bir süreye kadar epey güzel bir fikir gibi geliyor ama sonra bir çocuk görüyorsun ve tatatataaaam, bütün güzel şeyler yerlebir.

    YanıtlaSil
  6. Ay ne doğru tespitler. Çocukların çok minnoş aman ne de masum olduğunu düşündüğümüz zamanlar, çocuğu yapmadan evveli ve yeterince büyüttükten sonrası olmalı.

    YanıtlaSil

Benim içim geçmiş diyenlere: Wanderlust!

Benim içim geçmiş, kurumuşum diyen bir kadın karakterin, evliliğinde nasıl cinsellikten soğuduğunu, öbüşmeye mesafe koyduğunu, her ne zaman ...